123
Лекарства, применяемые для лечения болезней печени, несомненно, имеют множество побочных эффектов. Потому ученые занимаются поиском естественных веществ, способных защитить важные внутренние органы человека. Голубика обладает уникальными возможностями для восстановления сетчатки глаза. Также она влияет на мозг и клетки опухолей.
Во всемирном журнале «Гастроэнтерология» опубликована статья, посвященная воздействию голубики на печень. Ученые из Мэриленда (отделения инфекционных заболеваний Медицинского колледжа Гуйян) представили данные о влиянии ягоды на развитие фиброза печени. Опыты были проведены на лабораторных животных.
Их исследование показало, что голубика снизила уровни гиалуроновой кислоты, аланин – аминотрансферазы (маркер нарушения структуры клеток) уровни малондиальдегида (маркер оксидативного стресса) и повысила уровни супероксида дисмутазы (маркер распада реактивных форм кислорода) в печени. Это привело к ремиссии фиброза печени.
Голубика увеличила активность глутатион-S-трансферазы в печени, а также выражение генов Nrf2 и Nqo1. Именно они указывают на работу защитных механизмов печени. Потому авторы предполагают, что голубика является полезным продуктом для больных с поражениями печени.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100617102706.htm
Blueberry Ameliorates Hepatic Fibrosis, Study Finds
ScienceDaily (June 17, 2010) — Conventional drugs used in the treatment of liver diseases inevitably have side effects. An increasing number of natural substances have been studied to explore if they have protective effects on the liver. Blueberries have unique effects on human retinal, brain and tumor cells, but reports about the effects of blueberries on liver diseases are lacking.
A research article to be published on June 7, 2010 in the World Journal of Gastroenterology addresses this question. The research team led by Ming-Liang Cheng, MD, from Department of Infectious Diseases, Guiyang Medical College, Guiyang, presented some data from their research on the effectiveness of blueberries on liver fibrosis induced in laboratory animals.
Their study showed that blueberries could reduce liver indices, serum levels of hyaluronic acid and alanine aminotransferase, and increase levels of superoxide dismutase and decrease levels of malondialdehyde in liver homogenates compared with the model group. Meanwhile, the stage of hepatic fibrosis was significantly weakened. Blueberries increased the activity of glutathione-S-transferase in liver homogenates and the expression of Nrf2 and Nqo1 compared with the normal group, but there was no significant difference compared with the model group.
The authors suggest that blueberry consumption is beneficial for hepatic diseases (including fibrosis).
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100617102706.htm